PENAMBAHAN TEPUNG RUMPUT LAUT EUCHEUMAA COTTONII HASIL FERMENTASI BIOFLOKULAN PADA PAKAN KOMERSIL IKAN NILA (Oreochormis niloticus)

  • Wulan Rahmania Universitas Mataram
  • Salnida Yuniarti Lumbessy Universitas Mataram
  • Dewi Putri Lestari Universitas Mataram
Keywords: E. cottonii, Bioflocculant, Tilapia, Commercial Feed

Abstract

This research aims to analyze the addition of Eucheuma cottonii sea weed flour from fermented bioflocculants on commercial food of tilapia (O. niloticus) feed. This research was conducted for 50 days at the Productionand Reproduction Laboratory of the Aquaculture Study Program, Department of Fisheries and Marine Sciences, Faculty of Agriculture, University of Mataram. This research used an experimental method with a completely randomized design (CRD) consisting of 4 treatment level sand 3 replications namely: P1 (commercial feed), P2 (90% commercial feed + 10% seaweed flour), P3 (80% commercial feed + 20% seaweed flour), P4 (70% commercial feed) + seaweed flour 30%). Parameters measured are the growth of data, absolute length, specific growth rate, feed efficiency, feed confersion, survival rate, water quality. The data was analyzed by using Analysis Of Variance (ANOVA) at 5% significance level. The Parameters that were significantly different were followed by the DUNCAN test at 5% significance level. Further more, The addition of E. Cottonii flour from bioflocculant fermentationto commercial feed can increase the absolute weight and absolute length of tilapia (O. niloticus), butdoes not affect the specific growth rate, efficiency of feed utilization, feed conversion ands urvival of tilapia (O. niloticus). The addition of 20% concentration of e. cottonii flour into commercial feed is the best treatment because it can increase the absolute length and weight of tilapia by 5,33 g and 5,30

References

Amaliah, R., Amrullah, & Suriati. (2018). Manajemen Pemberian Pakan Pada Pembesaran Ikan Nila (Oreochromis niloticus). Prosiding Seminar Nasional Pertama Sinergitas Multidisiplin Ilmu Pengetahuan Dan Teknologi, 1(1), 252–257.

Arifin, Y. (2016). Jurnal Ilmiah Universitas Batanghari Jambi Vol.16 No.1 Tahun 2016 Pertumbuhan Dan Survival Rate Ikan Nila ( Oreochromis. sp ) Strain Merah Dan Strain Hitam Yang Dipelihara Pada Media Bersalinitas M. Yusuf Arifin 1. Jurnal Ilmiah, 16(1).

Burhani, R., Diniarti, N., & Lestari, D. P. (2022). Pengaruh Penambahan Tepung Rumput Laut Eucheuma Cottonii Pada Pakan Terhadap Pertumbuhan Dan Kelangsungan Hidup Ikan Nila (Oreochromis niloticus). Journal Of Fish Nutrition, 2(1), 1–12. Https://Doi.Org/10.29303/Jfn.V2i1.677.

Dani, N. P., Budiharjo, A., & Listyawati, S. (2005). Komposisi Pakan Buatan Untuk Meningkatkan Pertumbuhan dan Kandungan Protein Ikan Tawes (Puntius javanicus). Biosmart, 7(2), 83–90.

Endraswari, L. P. M., Nunik, C., & Salnida, Y. L . (2021). Fortifikasi Pakan Ikan dengan Tepung Rumput Laut Glacilaria sp. pada Budidaya Ikan Nila (Oreochromis niloticus). Jurnal Kelautan 14 : 70-81.

Fadlatul, A, Lumbessy, S. Y, & Lestari, D. P (2022). Pemanfaatan Tepung Rumput Laut Eucheuma Cottonii Terfermentasi Pada Pakan Budidaya Ikan Nila (Oreochromis niloticus). Barakuda 45, 4 (2), 101-114Irmadiati, I.,

Lumbessy, S. Y., & Azhar, F. (2021). Pengaruh Penambahan Tepung Rumput Laut Eucheuma spinosum pada Pakan Terhadap Pertumbuhan dan Kelangsungan Hidup Ikan Mas (Cyprinus carpio). Acta Aquatica: Aquatic Sciences Journal, 8(3), 146-153.

Fahrizal, A., & Nasir, M.. (2017). Pengaruh Penambahan Probiotik Dengan Dosis Berbeda Pada Pakan Terhadap Pertumbuhan Dan Rasio Konversi Pakan (FCR) Ikan Nila. Jurnal Median. IX(1).

Irmadiati, I., Lumbessy, S. Y., & Azhar, F. (2021). Pengaruh Penambahan Tepung Rumput Laut Eucheuma spinosum pada Pakan Terhadap Pertumbuhan dan Kelangsungan Hidup Ikan Mas (Cyprinus carpio). Acta Aquatica: Aquatic Sciences Journal, 8(3), 146-153.

Lukman, Mulyana, & Mumpuni FS. (2014). Efektivitas Pemberian Akar Tuba (Derris elliptica) Terhadap Lama Waktu Kematian Ikan Nila (Oreochromis niloticus) Effectiveness Of Tuba Root (Derris elliptica) In Lengthening Mortality Time Of Nile Tilapia (Oreochromis niloticus) Tinjauan Pustaka. Jurnal Pertanian, 5(1), 22–31.

Mulyani, Y., dan Fitrani, M. (2014). Pertumbuhan dan Efesiensi Pakan Ikan Nila (Oreochromis niloticus) yang Dipuasakan Secara Periodik. Jurnal Akuakultur Rawa Indonesia, 2(1), 1–12.

Pangkey, H. (2011). Peranan Protein untuk Budidaya Ikan Nila. Jurnal Warta WIPTEK. No(37).

Prajayati, V. T. F., Hasan, O. D. S., & Mulyono, M. (2020). Kinerja Tepung Magot dalam Meningkatkan Efisiensi Pemanfaatan Pakan Formula dan Pertumbuhan Nila Ras Nirwana (Oreochromis sp.). Jurnal Perikanan Universitas Gadjah Mada, 22(1):27. Https://Doi.Org/10.22146/Jfs.55428.

Pratiwi, N., M., Nuhman, Ninis, T. (2019). Pengaruh Subtitusi Pakan Komersial Dengan Tepung Rumput Laut (Gracillaria sp.) Terhadap Pertumbuhan Ikan Nila Merah (Oreochormis sp.). Jurnal Perikanan Dan Ilmu Kelautan. Vol. 1(1):26.

Putri, J., A., Salnida, Y., L., Dewi, P., L. (2021). Subtitusi Tepung Rumput Laut Eucheuma striatum Pada Pakan Ikan Nila (Oreochormis niloticus). Jurnal Ilmiah Biologi. Vol. 9. No (2): 333-345.

Sanjayasari, D., dan Kasprijo, D. (2010). Estimasi Nisbah Protein-Energi Pakan Ikan Senggaringan (Mystus nigriceps) Dasar Nutrisi Untuk Keberhasilan Domestikasi. Jurnal Perikanan Dan Kelautan, 15, 89–97.

Tasruddin, T., & Erwin, E. (2016). The Addition of Flour Kappaphycus alvarezii in Commercial Feed towards Tilapia (Oreochromis niloticus) Performance. Jurnal Perikanan Dan Kelautan, 5(2), 41–48. https://doi.org/10.33512/jpk.v5i2.1063

Yulianingrum, T., Pamukas, N. A., & Putra, I. (2017). Pakan Yang Difermentasikan Dengan Probiotik Untuk Pemeliharaan Ikan Lele Dumbo (Clarias gariepinus) Pada Teknologi Bioflok Feed Fermented Using Probiotic Fish Scientiae, 1(2), 4–6.

Published
2023-05-17