PENGARUH PENGGUNAAN PAKAN MAGGOT (Hermetia illucens) TERHADAP PERTUMBUHAN DAN KELANGSUNGAN HIDUP IKAN MAS (Cyprinus carpio)

  • Hirza Ranggana Universitas Mataram
  • Salnida Yuniarti Lumbessy Universitas Mataram
  • Dewi Putri Lestari Universitas Mataram
Keywords: Goldfish, Survival Rate, Maggot, Growth

Abstract

This study aims to analyze the growth and survival of Goldfish given maggot treatment. The research was carried out in March – May 2022 for the maintenance of biota in private installations and the Proximate Test of Treated Feed was carried out at the Nutrition and Animal Feed Laboratory, Faculty of Animal Husbandry, University Mataram (UNRAM). The research method used a Complete Randomized Design (RAL) by being tested using Analysis of Variance (ANOVA), using four treatments and three repeats, P1 (commercial feed 100%), P2 (wet maggot 100%), P3 (dry maggot 100%), P4 (wet maggot 50% and commercial feed 50%). The results showed that used maggot in all treatments parameters : Absolute weight, specific growth rate, absolute length, feed conversion ratio (FCR), feed utilization efficiency (EPP), survival rate (SR) had an insignificant (P>0.05) influence on the tested research parameters. The conclusions show the use of Commercial feed 100%, wet maggot 100%, dry maggot 100%, and the combination of wet maggot 50% with commercial feed 50% showed the same results in all parameters of the study.

References

Djissou ASM, Adjahouinou DC, Koshio S, Fiogbe ED. 2016. Complete replace of fish meal by other animal protein sources on growth performance of Clarias gariepinus fingerlings. Int Aquat Res 8:33-341.

Effendie, M.I, 1997. Biologi Perikanan. Yayasan Pustaka Nusantara.Yogyakarta. 163 hlm

Harlina, H., Hadijah. S., Kamarudin., Nurhidayah., & Nurwahyudin., 2019. Prevalensi Dan Intensitas Ektoparasit Pada Ikan Nila (Oreocromis niloticus) yang Diberi Pakan Bungkil Kelapa Hasil Fermentasi Dalam Wadah Terkontrol. Journal of Indonesian Tropical Fisheries 2 (2) : 192-205

Herawati, V.E., Pinandoyo., S. Windarto., P. Hariyadi., J. Hutabarat., YS. Darmanto., N. Rismaningsih., S.B. Prayitno., & O.K. Radjasa. 2020. Maggot Meal (Hermetia illucens) substitution on fish meal to Growht Performance, and Nutrient Content of Milkfish (Chanos chanos). Hayati Journal of Biosciences. 27 (2) : 154-165

Kardana, D., K. Haetami., & U. Subhan., 2012. Efektivitas Penambahan Tepung Maggot Dalam Pakan Komersil Terhadap Pertumbuhan Benih Ikan Bawal Air Tawar (Colossoma macropomum). Jurnal Perikanan dan Kelautan 3 (4) : 177-184

Kholifah, S., Antara, I, M. & Dewi, R. K. 2012. Kelayakan Usaha Pembenihan Ikan Karper (Cyprinus Carpio) Di Kelompok “Sari Nadi”, Desa Tua, Kecamatan Marga, Kabupaten Tabanan. E-Jurnal Agribisnis dan Agrowisata. 1 (2) : 88-95

Lestari, D.P., Z. Abidin., S. Waspodo., B. H. Astriana., F. Azhar., & A. R. Scabra. 2018. Pembuatan Maggot Untuk Masyarakat Pembudidaya Ikan Air Tawar Di Desa Gontoran Kabupaten Lombok Barat. Jurnal Abdi Insani. 5 (2) : 57-63

Makaminan W. 2011. Studi parameter kualitas air pada lokasi budidaya

ikan di Danau Tondano Desa Eris Kecamatan Eris Kabupaten Minahasa Provinsi Sulawesi Utara. Skripsi. Fakultas Perikanan Dan Ilmu Kelautan, Universitas Sam Ratulangi Manado

Nazhira, S., Safrida., dan M. A. Sarong, 2017. Pengaruh Penambahan Tepung Labu Kuning (Cucurbita Moaschata D.) Dalam Pakan Buatan Terhadap Kualitas Warna Ikan Maskoki (Carassius auratus). Jurnal Ilmiah Mahasiswa Fakultas Keguruan dan Ilmu Pendidikan Unsyiah. 2 (2) : 1-14

Ngatung JEE., Pangkey H, & Mokolensang JF. 2017. Budi daya cacing sutra (Tubifex sp.) dengan sistim air mengalir di Balai Perikanan Budidaya Air Tawar Tatelu (BPBAT), Propinsi Sulawesi Utara. E-Jurnal Budidaya Perairan. Vol. 5 No.3: 18 – 22.

Prajayati, V.T.F., O.D.S. Hasan & M. Mulyono. 2020. Magot flour performance in increases formula feed efficiency and growth of nirwana race tilapia (Oreochromis sp.). Jurnal Perikanan Universitas Gadjah Mada. 22 (1): 27-36 DOI https://doi.org/10.22146/jfs.55428

Priyadi, A., Z.I. Azwar., I.W. Subamia., & S. Hem. , 2009. Pemanfaatan Maggot Sebagai Pengganti Tepung Ikan Dalam Pakan Buatan Untuk Benih Ikan Balashark (Balanthiocheilus Melanopterus Bleeker). Jurnal Riset Akuakultur. 4 (3) : 367-375

Rachmawati, D., & Samidjan, I. (2013). Efektifitas Substitusi Tepung Ikan dengan Tepung Maggot dalam Pakan Buatan Terhadap Pertumbuhan dan Kelulushidupan Ikan Patin (The Effect of Substitution of Fish Meal with Maggot Meal in Artificial Feed for Growth and Survival Rate of Catfish). Saintek Perikanan : Indonesian Journal of Fisheries Science and Technology, 9 (1), 62-67

Wihardi Y, Yusanti IA, & Haris RBK. 2014. Feminisasi pada ikan mas (Cyprinus carpio) dengan perendaman ekstrak daun-tangkai buah Terung Cepoka (Solanum Torvum) pada lama waktu perendaman berbeda. Jurnal Ilmu-ilmu Perikanan dan Budidaya Perairan Fakultas Perikanan, Universitas PGRI Palembang. 9 (1) : 23-28

Yustianti, M. N. Ibrahim, & Ruslaini. 2013. Pertumbuhan dan sintasan larva udang vaname (Litopenaeus vannamei) melalui substitusi tepung ikan dengan tepung usus ayam. Jurnal Mina Laut Indonesia. 1 (1) : 93 – 103

Zonneveld, N., Huisman E. A, & Boon, J. H. 1991. Prinsip-Prinsip Budidaya Ikan. Gramedia Pustaka Utama, Jakarta, 318 hlm

Published
2023-05-17